Projecten

Resultaten

Duurzaamheid

Rendement uit koolzaad

Resultaten

 Na de oprichting van de coöperatie Colzaco in 2006 is er gewerkt aan de organisatieopbouw en is het koolzaad voor haar leden vermarkt.

Uit de verschillende marktstudies voor de producten en bijproducten van koolzaad is gebleken dat de olie de meeste waarde heeft als deze wordt weggezet als consumptieolie en dit een economische grondslag kan leggen voor koolzaadteelt in Oost Nederland. Olie uit koolzaad is een lekker olie om in te roerbakken, te braden en om te gebruiken in salades. Het is niet alleen lekker, maar ook gezond. Koolzaadolie heeft het laagste percentage verzadigde vetzuren van alle plantaardige oliën

en beschikt van nature over een juiste verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren. Binnen het project Rendement uit Koolzaad is na het uitvoeren van de marktstudies een businessplan opgesteld: “Ketenaanpak Brassicaolie en andere koolzaadproducten”. Met de uitvoer van dit plan is begin 2010 gestart. Voor de verdere uitwerking verwijzen wij u ook naar de site www.brassicaolie.nl

Duurzaamheid

Bijenstand

Het duurzame karakter van koolzaadolie blijkt onder andere uit de positieve bijdrage van koolzaadteelt aan de bijenstand in Nederland. Na een lange winter komen de bijen aan de benodigde energie door het vroegbloeiende koolzaad.

De bijenstand in Nederland en de slechte status hiervan is een zeer actueel thema. Immers als er geen bijen zouden zijn zouden we na verloop van tijd geen voedsel meer hebben.

Gezondheid en CO2 footprint

Koolzaadolie heeft een aantal gezonde eigenschappen die een positieve invloed hebben op de gezondheid. Het is van nature zeer rijk aan omega 3 vetzuren en heeft het laagste percentage verzadigde vetzuren van alle plantaardige oliën. De koolzaadolie die wordt gemaakt van de in Nederland geteelde koolzaad wordt alleen in Nederland verkocht. Dit betekent weinig ‘foodmiles’ en levert daardoor een bijdrage aan duurzaamheid.

Verbetering rendement volggewas

Naast de bodemverbetering zorgt koolzaad er tevens voor dat het rendement van het volggewas wordt verbetert. Duits onderzoek heeft uitgewezen dat het gewas dat na koolzaad wordt geteeld ca. 10% meer opbrengst geeft.

Bodemverbetering

De teelt van koolzaad draagt bij aan het verbeteren van de structuur van de bodem. Door de diepe beworteling (koolzaad heeft een penwortel) wordt er voldoende water en lucht in de bodem opgeslagen waardoor het bodemleven actief kan blijven. Omdat koolzaad in de herfst wordt gezaaid kan het gewas de aanwezige stikstof die in de bodem aanwezig is nog opnemen en zal er minder stikstof uitspoelen naar het grondwater. Ook zorgt het voor bodembedekking in de winter wat weer erosie tegen gaat.

Rendement uit koolzaad

Colzaco heeft, in samenwerking met LTO Noord, door LTO Noord Projecten een projectplan laten opstellen. Dit plan werd gefinancierd door Provincie Overijssel, het Fonds Ontwikkeling Duurzame Land- en Tuinbouw en Colzaco.

Het project ‘Rendement uit koolzaad’ is eind 2006 van start gegaan en medio 2009 afgerond. De doelstelling van het project was een duurzame economische grondslag te leggen onder de koolzaadteelt in Oost Nederland door een nadere invulling te geven aan een keten- en marktaanpak door koolzaadtelers. De aanpak was gebaseerd op de strategie van Colzaco; de handen ineenslaan en gezamenlijk als telers koolzaad produceren, laten verwerken en de (bij)producten verhandelen tegen zo gunstig mogelijke voorwaarden.

Dit werd gedaan door: 

  • De uitvoer van een marktonderzoek voor de gezamenlijke verwerking van koolzaad, de verhandeling van koolzaadolie, koolzaadkoek en –stro

  • Het tot stand brengen van samenwerking tussen de koolzaadvereniging en ketenpartijen

Voor de uitvoering van het project waren drie werkgroepen actief. De werkgroep non-food (olie voor energie), de werkgroep food (olie voor voedsel) en de werkgroep koek. Deze drie werkgroepen bepaalden afzonderlijk de markt voor de verschillende producten van koolzaad.